WikiSym: Imamo wiki, uporaba e-pošte se pa ne zmanjša

Objavljeno: 8. september 2008

Vsi poznamo e-pošto, kajne? Je odlično orodje za pošiljanje sporočil in zaradi svoje preprostosti jo množično uporabljamo. Pravzaprav preveč in še huje, uporabljamo jo tudi tam, kjer sploh ni primerno orodje.

Zakaj torej še uporabljamo e-pošto, ko želimo sodelovanje? Tehnično imamo že boljša orodja, pa jih ne uporabljamo. Imamo wiki, ki je orodje namenjeno skupnemu delovanju (ali kako naj prevedem “collaboration”, ki ima kot kolaboracija precej negativen prizvok), sodelovanju, zajemanju in širjenju znanja, projektnemu delu. Kratek odgovor bi bil: ker je enostavna, vsi jo poznamo, vsi jo imamo in nočemo menjati svojih navad in ker se bojimo odpreti sodelovanju.

Današnji dan na WikiSym me je navdušil Stewart Mader, legenda wiki sodelovanja in avtor izjemno branega wiki bloga Grow Your Wiki, ki nam je opisal svoje izkušnje pri projektnem delu. Projekt: sodelovalno pisanje in izdaja knjige. Kako nam wiki lahko pomaga? Wiki omogoča:

 • boljšo organizacijo: Kdo začne pisati knjigo s prvim stavkom in jo konča z zadnjim? Najprej konceptualizacija, kajne? Sam pri tem uspešno uporabljam sicer še boljše orodje: sodelovalne miselne vzorce.
 • informiranje o napredku: Ljudje s katerimi sodelujemo vidijo na enem mestu (brez e-pošte!) koliko smo napisali. Še več: čtivo je (če tako želimo) že obliki osnutka uporabno za nekatere uporabnike.
 • vključevanje sodelavcev: Ljudje se izjemno lahko (wikiji so izjemno enostavni za uporabo in intuitivni) vključijo sodelovanje.
 • enostaven izvoz vsebine: Ko je knjiga (ali kakšen drug dokument) končana, jo z lahkoto izvozimo v obliko primerno za objavo.

Poleg tega pa lahko vsebino tudi po “papirnati” izdaji pustimo v obliki wikija za nadaljne spremembe, pripombe, komentarje. Nekateri jo dajo v obliki wikija zastonj v uporabo, kot nam govori tale primer.

Ali smo pripravljeni zapustiti varni, znani svet e-pošte in se spustiti v izkušnjo wikija? Mnogo podjetij se je že, kaj pa vi?

Aleš Čerin

Značke: , ,

Komentarji (4) na: “WikiSym: Imamo wiki, uporaba e-pošte se pa ne zmanjša”

 1. Danilo
  Sep 08, 2008

  Moj prijatelj Les pravi, da bo e-pošta izumrla. On ima za alternativo e-pošti Skype in spletne skupnosti. (a že za potrditev istovetnosti za skoraj vsako spletno skupnost potrebuješ e-pošto :-()

  Je pa e-pošta zelo trdovratna. Vsaj tako trdovratne kot je bila disketa, od katere se kar nismo mogli posloviti.

  E-pošta mi ni simpatična, a zaenkrat je najbolj enostavno (podpora lenobi), da ostanem pri njej. Opustiti e-pošto pomeni stopiti iz kulture. Sam sem doživel kulturni šok, ko sem prešel iz PC na Appla. Brez e-pošte bi bil šok še večji. A enkrat ga bom naredil. Potrebujem pa še kakšno vzpodbudo.


 2. SpinX
  Sep 09, 2008

  Jaz uporabljam http://www.basecamphq.com Priporočam zelo :)


 3. Aleš Čerin
  Sep 09, 2008

  Danilo, saj ni problem, da e-pošte ne bi uporabljali. Jo je treba, je koristna in uporabna – vendar za namene, kjer je najboljša. In to ni sodelovanje.

  Za sodelovanje imamo pač boljša orodja. Če se izrazim s primerom: saj kladivo ni izginilo iz uporabe ko so sljuje iznašli pnevmatična kladiva (sem ga videl ko smo urejali ostrešje). Še ga uporabljamo, vendar za manjša zabijanja, za vse drugo delajo stroji… Enako bo z e-pošto.


 4. Aleš Čerin
  Sep 09, 2008

  Spinx: Hvala lepa za povezavo. Sem si pogledal, vendar še ne poskusil. Vidim pa, da je stvar plačljiva in ne tako poceni. Si bolj podrobno ogledam kasneje.Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije