Kako vpeljati wiki v podjetje? 1. del: Načela

Objavljeno: 26. maj 2008

Foto: Speculator www.sxc.huDanes veliko govorimo o pomenu znanja. Veliko znanja se danes pravzaprav »valja« okoli nas; takega, prav uporabnega znanja. Samo “pobrati” ga je treba, sistematizirati, stalno dopolnjevati, nadgrajevati in si ga deliti. V velikem podjetju je veliko znanja skritega v ljudeh in zdi se kot da ga nočemo pobrati ali bolje nočemo se potruditi, da bi ga pobrali.

Tudi sodelovalna orodja imamo. Prav smešno je, da so nekatera odlična orodja pravzaprav zastonj (Open Source) ali pa zelo poceni, pa jih nočemo uporabiti.

Eno takih orodij je wiki, o katerem bom govoril v nekaj naslednjih prispevkih na temo na »kako ga vpeljati v podjetje«. Poudarek bo predvsem na velikih in neokretnih podjetjih. Mala podjetja so veliko bolj primerna za vpeljevanje novosti, so seveda bolj okretna, vendar tudi niso imuna na težave velikih.

Najprej bi rad podal in kratko opisal nekaj osnovnih načel za vpeljevanje wikija v podjetje:

 • Sodelovalna klima: Pomembno je, da v podjetju vlada klima sodelovanja. To je enostavno reči, pa izredno težko doseči; še posebej v kulturi, kjer prevladuje »zmagam-zgubiš« naravnanost. Sistem v podjetju mora nagrajevati sodelovanje in ne samo individualne dosežke.
 • Od spodaj-navzgor s podporo od zgoraj navzdol: Nujno je prav med ljudmi poiskati resnično potrebo, kjer je sodelovanje za uspeh nujno; ne splošno, pač pa zelo konkretno (npr. hitrejša izdelava kompleksnih dokumentov, delitev pomembnih informacij v oddelku).
 • Postopnost: Najprej bomo izvedli majhen (pilotni) projekt (npr.: en oddelek, en projekt, kratek čas), da ljudje okusijo »sladkosti« in rezultate sodelovanja. Potem naj se uporaba wikija “virusno” širi naprej.
 • Ne zanemariti »ljudskega faktorja«: Wiki orodje je enostavno in intuitivno za uporabo, tako da je treba dati večji poudarek delu z ljudmi. Tehnološki vidik je torej relativno enostaven. Zgraditi tako okolje, kjer ljudje prostovoljno prispevajo pa izredno težko in potrebno je potrpežljivo in načrtno delo. So pa rezultati seveda dragoceni.
 • Brez dodanih virov: Wiki nam mora zmanjšati stroške, mora olajšati sodelovanje in ne sme prinesti dodatnega dela.

V naslednjem prispevku bom govoril o tem kako začeti vpeljevati wiki v podjetje?

Aleš Čerin

Foto: Spekulator na www.sxc.hu

Značke: ,

Komentarji (1) na: “Kako vpeljati wiki v podjetje? 1. del: Načela”

 1. Danilo
  Jun 04, 2008

  Pristop rasti se mi zdi na mestu. Rast = od spodaj navzgor. Preproste marketinške metoda pa lahko to rast pospešijo. Marketing = pritegniti.
  Plakati, letaki in oglasne deske so lahko odlične, da povedo, da se dogaja wiki. To kar si naredil, Aleš, pri Gmajni, je odličen primer tovrstnega marketinga. Mislim, da tudi v podjetju lahko dobro deluje.Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije