Manjka acetonitrila. Kaj sedaj?

Objavljeno: 9. junij 2009

Formula acetonitrila 3D Vir: Wikipedia

HPLC acetonitrila manjka v svetu, menda zaradi orkanov v ZDA in tudi zaradi olimpijskih iger v Pekingu, ko so Kitajci želeli očistiti Peking smoga in ustvalili nekaj tovarn. Poleg tega je acetonitril bolj kot ne stranski produkt pri proizvodnji nekaterih polimerov, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji. Kakšne so razmere v avtomobilski industriji pa vemo. Kriza z acetonitrilom, se je sicer nekoliko umirila, vendar naj bi se po nekaterih napovedih potegnila še v 3. četrtletje 2009.

Regulirani laboratoriji še posebej v farmacevtski industriji imajo težave, ker še posebej težko spreminjajo metode in zamenjujejo acetonitril z metanolom. To pomeni kar nekaj laboratorijskega  in tudi papirnatega dela. Kaj sedaj?

1. Zamenjati acetonitril z metanolom: mobilna faza + topilo za pripravo vzorca

To večinoma je mogoče, vendar ne vedno zaradi visokih pritiskov, ki jih mešanica metanol/voda v primerjavi z mešanico acetonitril/voda povzroča  na HPLC sistemu. Včasih tudi sprememba vpliva tudi na ločitev komponent. Poleg tega je potrebna kompletna validacija v tem primeru “nove” metode.

2. Zamenjati acetonitril z metanolom samo za pripravo vzorca in standarda*

V tem primeru ostane acetonitril za pripravo mobilne faze (relativno majhna poraba v primerjavi s pripravo vzorca). Mobilna faza ostane enaka, tako, da vpliva na ločitev komponent v kromatografskem sistemu ni, kar je odlično in po moje ni potrebna celotna validacija metode, pač pa je potrebno ponovno preveriti točnost metode.

3. Zmanjšanje porabe acetonitirla z UPLC sistemi, ki porabijo veliko manj mobilne faze*

Zanimiva, a precej draga varianta, ki pa na dolgi rok tudi omogoča hitrejše ločitve, prihranek časa in denarja. Dolgoročno dobra rešitev. Tudi ekološka.

* Možnost 2 in 3, prideta v poštev samo če se acetonitril še dobi ali ga imate nazalogi.

Kaj se pa iz te zgodbe lahko naučimo za naprej?

Da je dobro ob razvoju metode imeti “na zalogi” še alternativno metodo z drugim topilom, ki se jo seveda tudi zvalidira. Torej bolj skrben razvoj analitskih metod, ki pa bo kasneje odtehtal ponoven razvoj metode in validacijo v izrednih razmerah.

Značke:

Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije