Nikola Tesla bi bil slab šef razvoja

Objavljeno: 31. avgust 2009

tesla2Nikola Tesla bi bil verjetno slab šef razvoja v kakšnem elektru velikanu in še slabši za vzpodbujanje inovativnosti. Seveda pa je bil odličen, celo genialni izumitelj, ki so se mu rešitve kot filmi odvijale v glavi. Vsako podjetje bi bilo prezadovoljno s takšnim genijem v svojih vrstah. A takšni genialci so redki in za veliko korporacijo je samo en tak genialec premalo.

V inovativnem podjetju morajo biti vsi zaposleni inovativni. Vsi morajo biti odprti za problem in izzive in usmerjeni v iskanje rešitev. Prostor inovativnosti mora biti široko odprt za vse sodelavce in tudi za njihovo medsebojno sodelovanje. Za tistega, ki v podjetju odpira prostor inovativnosti in ga ponekod imenujejo tudi vrtnar inovacij, sploh ni potrebno, da je izumitelj. Morda je celo boljše, da ni. Tudi za vrtnarja ni potrebno, da je biolog ali genetik. Samo plevel mora puliti, presajati in početi še, kaj, da lahko rastline dobro rasejo. V vrtu nam ne pomaga kaj dosti ena velikanska solata; nekaj šteje greda solate.

Precej boljši šef razvoja ali celo vrtnar inovacij bi bil Edison. On se je zavedal, da je genij 1 % navdiha in 99 % znoja in je v kasnejših letih tudi vodil in vzpodbujal precej veliko skupino razvojnikov, ki so kot po tekočem traku razvijali nov produkte. Izkušnja izumitelja je lahko dobrodošla za vzpodbujanje inovativnosti v nekem okolju.

Vzpodbujevalec oziroma vrtnar inovacij pa se mora zavedati da:

 • imajo nekateri ljudje nizko samozavest in ne verjamejo svoji ideji; takšni ideji mora vrtnar pomagati, da zraste,
 • nekateri potenciali se lahko izrazijo le v sodelovanju različnih strokovnjakov; vrtnar mora odpirati prostor sodelovanja,
 • nekatere idej so toliko nove in drugačne, da na prvi pogled izgledajo čudne in neumne; vrtnar mora preprečiti, da bi takšne idej zadušili,
 • skupina lahko idejo pripelje do odličnega prototipa, nima pa znanj in volje na poti do trga, kjer zopet lahko in mora priskočiti vrtnar inovacij.

Na poti do trga se je ustavilo tudi velikim izumiteljem kot je bil Tesla. V odličnem inovacijskem okolju bi precej verjetno tudi Tesla ustvaril še več in to spravil tudi v življenje. Za podjetniški uspeh pa šteje samo to.

Danilo Kozoderc

akademija-inovativnosti-logo-OK-01

Akademija inovativnosti, ki jo organizira s skupino izjemnih predavateljev-praktikov prijatelj in sodelavec Danilo Kozoderc, prinaša prav to kar potrebujejo voditelji inovativnosti v podjetjih. Deset 4-urnih predavanj/delavnic s praktičnimi primeri iz prakse.

Značke: , ,

Komentarji (5) na: “Nikola Tesla bi bil slab šef razvoja”

 1. Marin
  Sep 01, 2009

  Načeloma se popolnoma strinjam, le konkreten primer s Teslo se mi ne zdi posrečeno izbran. Tesla je že sam po sebi razvojni oddelek, ki bi bil oz. je bil za veliko korporacijo celo celo prevelik.


 2. Aleš Čerin
  Sep 02, 2009

  @Marin: Ja, tudi jaz se strinjam s teboj. Morda Tesla ni najboljši primer, četudi je znano, da svojih izumov ni znal tako spretno spraviti v posel kot kdo drug, ki je bil manjši genij (Tesla je itak eden največjih genijev sploh). In prav tu bi mu lahko pomagal kdo, ki je posla bolj vešč.

  Mislim, da je Danilo želel poudariti prav to.


 3. Sebastjan
  Sep 02, 2009

  Smešno, da primerjaš Edisona in teslo, saj je ravno Edison, ko je enkrat ugotovil, da ga Tesla prekaša v inovativnosti in uporabnosti svojih izumov, naredil marsikaj, da je Tesli zaprl mnogo vrat.

  Tesla je bil po drugi strani stoletja pred svojim časom, še več, še za današnja merila je bil pred svojim časom. Sam ni verjel v velike korporacije, ampak je želel brezplačno energijo za vse. Si predstavljaš, kako je to zvenelo takratnim kapitalistom?


 4. Aleš Čerin
  Sep 02, 2009

  @Sebastjan: Imaš popolnoma prav in se v celoti strinjam s teboj. In ravno to se mi zdi, da je poanta članka. Da rabiš ljudi, ki ti (geniju) odpirajo in ne zapirajo “vrata”.


 5. Danilo
  Sep 02, 2009

  Sebastjan: Tesla in Edison sta tipska primera genialnih izumiteljev od katerih je eden delal predvsem individulano drugi pa je znal zgraditi tudi sistem.
  To je tisto, kar sem hotel izpostaviti in poudariti pomen različnih talentov in sposobnosti te talente povezati v sinergično celoto. S konkretnimi imeni je zgodba bolj slikovita in nazorna.
  Sicer pa se strinjam z Marinom, da bi Teslo težko spravili v kakkršenkoli sistem.Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije