Voda za HPLC. Kako čista si?

Objavljeno: 4. april 2008

VodaPreko 100 (v 1,5 leta) zadovoljnih udeležencev naših HPLC izobraževanj smo včeraj dodali še 16 novih. Naša izobraževanja (skupaj jih pripravljamo Instrumentalia, LabTim in Edusatis – kar je nenavadno za naše slovenske razmere, kjer vsak “okopava svoj vrtiček”, kajne?) so zastavljena izredno praktično (delujoči HPLC sistemi, malo teorije, veliko praktičnega dela) z delom v malih skupinah (po 5 udeležencev), kjer vsi dejavno sodelujejo pri reševanju HPLC problemov.

Izobraževanje se vedno konča s pogovorom v okolju Odprtega prostora, ki se preprosto imenuje “Prinesi svoj problem”. Udeleženci prinesejo (dobesedno: s kromatogrami, včasih tudi z vzorci, s kolono in MF) svoje probleme in jih potem skupaj rešujemo. Včeraj smo imeli enega prav zanimivega.

Kratek opis:

  • HPLC gradientna analitika;
  • flourescentna detekcija in visoka občutljivost;
  • pri snemanju gradienta na mestu eluiranja vrhov, ki nas zanimajo, se pojavi “šopek” dodatnih vrhov, ki motijo kvantizacijo.

Od kje se pojavi “šopek” vrhov?

Tuhtali smo in tuhtali in na koncu složno obtožili vodo (kot možen izvor pa mikrobiološko kontaminacijo vode). Vodo imajo sicer odlično (Millipore), vendar pri flourecenčni detekciji se vidijo tudi ekstremno nizke koncentracije primesi.

Kako jo očistiti organskih primesi, ki flourescirajo?

Našli smo nekaj možnosti:

  • Izredno povečati pretok vode v Millipore aparatu (redčenje nesnage). Če to ne pomaga dovolj pa …
  • … spiranje vode, ki se bo uporabila za pripravo MF in vzorcev, preko SPE kolon (paziti na zmogljivost kolone) in če še ni v redu …
  • … spiranje vode kar preko HPLC sistema (preko lepe nove kolone).

V obeh primerih spiranja preko kolon računamo, da primesi ostanejo na koloni, voda pa je očiščena. Kolegica bo to doma v laboratoriju poskusila in upam, da se kaj oglasi.

Potem pa seveda sledi dobra preventiva. Kakšna? Ima kdo kakšno idejo?

Kako pa vi čistite vodo v takih primerih?

Aleš Čerin

Značke: , ,

Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije