Wiki v podjetju: sodelovanje spremeni vse

Objavljeno: 20. september 2008

Včeraj sem imel predstavitev uporabe wikija v mladem in uspešnem podjetju, Instrumentalia d.o.o., ki se ukvarja s prodajo zahtevnih analitskih inštrumentov (HPLC, UPLC, HPLC-MS, …).

Začeli so z uvajanjem wikija, ki ga bodo potrebovali predvsem za sodelovanje znotraj podjetja. Na izobraževanju so bili prav vsi člani podjetja. Veliko zanimanja, vprašanj.

Prezentacija:

Wiki v podjetju

View SlideShare presentation or Upload your own.

Želim uspešno uvajanje wikija. Postopno in potrpežljivo.

Aleš Čerin

Značke: , ,

Komentarji (4) na: “Wiki v podjetju: sodelovanje spremeni vse”

 1. Danilo
  Sep 20, 2008

  Aleš,

  Odlična predstavitev !!
  Wiki pa res odpira toliko možnosti, da si kar težko predstavljamo. Sam se navdušujem nad upravljanjem znanja v podjetju in sodelovalnemu inoviranju – tukaj je lahko wiki odlično orodje. Če pa v vse to še vkomponiramo skupnost: Posameznike s svojimi profili, ki tudi beležijo, lastna znanja in izkušnje, dobimo sploh enkraten sistem za upravljanje znanja.


 2. Aleš Čerin
  Sep 21, 2008

  Danilo, predstavljam si to. Je pa izjemno težko vpeljati v življenje. Ko gledam odnose v podjetjih (in tudi drugih skupnostih), je v njih polno tekmovalnosti in ne kulture sodelovanja. Tega nam manjka in to je težko spodbuditi…

  Tako da wiki ni samo orodje, je “stanje duha”, kot pravi Camille Goksever. Ampak, upanje je, posebej v malih podjetjih. Četudi tudi ta niso imuna…


 3. Elvis
  Sep 30, 2008

  Res dobra predstavitev.

  Se pa v celoti strinjam z Alešem glede prevlade tekmovalnosti nad sodelovanjem. Sicer smo v našem podjetju prav tako postavili Wiki, vendar zadeva ni zaživela že znotraj IT oddelka (!!!), kaj šele na nivoju celotnega podjetja.


 4. Aleš Čerin
  Oct 01, 2008

  Elvis, hvala.

  Ja wiki ni samo orodje, je “stanje duha” – za posameznika in seveda tudi za organizacijo.

  Drugače ne zaživi. Seveda pa ni veliko organizacij, ki kar imajo primerno “stanje duha”. Tudi ni treba, da ga imajo že kar na začetku uvajanja wikija.

  Treba ga je uvajati počasi in potrpežljivo, od vrha navzdol. Tako to gre in ponekod imam kar uspeh. Samo naložiti platformo brez jasne strategije in načrta uvajanja, ni nič; včasih še slabše kot nič.Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije