V slogu sodelovanja 2.0 tudi miselni vzorci

Objavljeno: 26. junij 2008

Miselni vzorci so nenadoma postali del nas. Otroci jih uporabljajo že v osnovni šoli. Odlična popotnica za življenje. Žal jih mi, ki smo se šolali v osemdesetih letih prejšnega stoletja, še nismo uporabljali.

Ni je boljše reči za konceptualizacijo kompleksne teme kot je miselni vzorec. Saj se ne da kar usesti in napisati knjigo, članek, predavanje, opisati kompleksen proces, napisati kompleksen SOP. Jaz se takih reči vedno lotim s pomočjo odličnega FreeMinda, o katerem sem že pisal.

Sodelovalni miselni vzorci

Kaj pa če je za dobro konceptualizacijo treba sodelovati z drugimi? Kaj če ljudje s katerimi je treba sodelovati niso prav blizu (več 100 km stran ali celo na drugem koncu sveta)? V svetu Sodelovanja 2.0 se je tudi za take izzive našla odlična rešitev: sodelovalni miselni vzorci.

Nimam navade delati reklame za komercialne rešitve, vendar naj bo tokrat izjema. Kot orodje za sodelovalne miselne vzorce sam uporabljam MindMeister. Orodje je sicer plačljivo (resnici na ljubo 6 miselnih vzorcev imate zastonj), a relativno poceni (38 €/leto), zelo intuitivno za uporabo (krivulja učenja je zelo strma) in uporabno.

Kako ga uporabljam?

Predstavljajte si, da jaz sedim v Ljubljani, partner s katerim morava konceptualizirati skupno izobraževanje pa blizu Maribora. Odpreva prazno stran v MindMeistru, vključiva Skype in začneva delati koncept. V nekaj urah je osnutek koncepta končan. Kasneje ga še dopolnjujeva in piliva. Nama se ni bilo treba niti enkrat srečati “v živo”. Poglejte si rezultat.

Aleš Čerin

Značke: , ,

Komentarji (2) na: “V slogu sodelovanja 2.0 tudi miselni vzorci”

 1. Danilo
  Jun 30, 2008

  Miselni vzorci in Skype skupaj so zakon.
  Miselni vzorci v spletni obliki pa so lahko tudi odlični za razvoj inovativnih idej v podjetjih. Vsi ključni ljudje se ukvarjajo z istim izzivom preko enega miselnega vzorca:
  -sodeluješ, ko lahko
  -nagovarja te tisto, kar so povedali drugi pred tabo. In nove ideje rastejo kot drevesa. Nekaj čisto drugega kot navaden (spletni ali fizični) nabiralnik za koristne predloge in izboljšave.


 2. Aleš Čerin
  Jul 01, 2008

  Dobra ideja, Danilo! Sodelovalni miselni vzorec kot orodje za razvoj inovativnih idej v podjetju.

  Samo malo veliko licenc bi morali kupiti za vse zaposlene. Upam, da imajo na MindMeistru kakšne popuste :-).Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije