WikiSym: Odprti prostor deluje tudi v okolju klasičnega simpozija

Objavljeno: 9. september 2008

Ali si predstavljate mednarodni simpozij, konferenco na kateri je program pripravljen v naprej? Z vsem kar sodi zraven: povabljeni govorniki, delavnice, predstavitev doktorskih desertacij, praktični prikazi (tuturials), postri in demonstracije, predstavitev raziskovalnih nalog, …

Vse krasno in vse ima svoje mesto. Še posebej na takem simpoziju, kjer smo se znašli skupaj zelo različni profili ljudi: razvijalci programske opreme, lingvisti, pisatelji, ki uporabljajo wiki za pisanje knjig, trenerji in wiki svetovalci, profesorji z univerz, praktični uporabniki iz velikih podjetij, bolnic in šol (taka mešana skupina je seveda sama po sebi izjemno bogastvo). Tak je WikiSym, pa vendar drugačen… Zakaj?

Nekaj bi manjkalo, če ne bi v samo jedro simpozija vključili metode odprtega prostora – izjemno močne metode za moderiranje množičnih procesov. Prvi dan smo med dogodkom odprtega prostora odprli veliko tem, ki bi sicer ostale v nas udelžencih samih in se o njih ne bi pogovarjali.

Tako pa se nas je veliko število udeležencev pravzaprav pogovarjalo, iskalo sinergične rešitve, si delilo medsebojne izkušnje, … v okolju odprtega prostora. Organizatorji so ga samo omogočili (s pomočjo facilitatorja), vse ostalo pa opravimo udeleženci sami:

  • sami se organiziramo v skupine,
  • sami brez organizatorjev moderiramo majhne skupine,
  • sami izdelamo zapise, ki se takoj pojavijo na internetu.

Fascinantno!

Več odprtih prostorov sva z Danilotom že moderirala, vendar sem tu prvič videl izjemno učinkovito orodje za pisanje zapisov diskusij in zaključkov v odprtem prostoru. Kot se za wiki simpozij spodobi, smo zapisovali kar direktno v wiki.

Skoraj “v živo” lahko spremljate spremembe na Open Space podstrani WikiSym. Seveda vsakdo od udeležencev, ki se registrira, doda svoj pogled tudi kasneje in seveda te materiale lahko uporabimo tudi v prihodnje.Tudi vi jih lahko uporabite in celo dodate svoj pogled.

Zelo odprti prostor in zelo wiki, kajne?

Aleš Čerin

Značke: ,

Komentirajte


Svetovanje 2.0


Mi svetujemo na dva načina: "v živo" pri stranki in s pomočjo internetnih sodelovalnih orodij (wiki, sodelovalni miselni vzorci).
Srečanje "v živo" je seveda vedno najboljša rešitev, vendar vedno ni mogoče.
S pomočjo enostavnega sodelovalnega orodja wiki, vam omogočimo, da sodelujemo na daljavo tudi po srečanju "v živo".
Več

Odpiramo prostor!


Odprti prostor je učinkovita, participativna moderacijska metoda za vodenje srečanj velike skupine ljudi, ki imajo skupen izziv. Imenujemo jo tudi "energija dobrega odmora za kavo".
Uporabljamo jo v situacijah, ko se skupina zelo različnih ljudi spoprime z zapleteno in morda tudi konfliktno temo.
Odprti prostor: nov projekt, nov izdelek/storitev, vizija, poslanstvo, iskanje novih rešitev, ...
Več

 Flickr fotografije